söndag 4 mars 2012

En favorit i repris!

SUPER BOWL XLVI
NEW ENGLAND PATRIOTS - NEW YORK GIANTS
17 -21

Elite Manning var två popular ord att beskriva Eli efter SBXLVI och det är bara att falla in I hyllningskören. Eli Manning kan nu på allvar räknas som en av ligans bästa QBs, ifrågasätter man det så har han två mästerskapsringar samt två MVP-titlar att kontra med. Det var Eli Manning, som i brorsans hem, var den starkaste bidragande orsaken till att Giants återigen snuvade Brady och Patriots på en Super Bowl. Manning insisterade på att det inte handlade om en enda person, att det är ett lag som verkligen svetsats samman som tagit den här titeln. Men sanning är den att det här laget leddes av en QB som för några månader hävade att han höll samma klass som Brady, och som sedan gick ut och bevisade alla tvivlare (och vi var många) att så verkligen är fallet.

Nu fick ju visserligen Giants lite hjälp från Bill Belichick då hans vågade chansning alldeles i slutet av matchen inte alls gick hem. Belichick antog att Giants skulle låta klockan ticka ut och sparka en FG från kort distans för att ta matchen till förlängning. Han öppnande då upp för den avgörande TD:n. Man kan ju tycka att Belichick borde ha lärt sig av historien, Manning har nu slagit Pats i två häpnadsväckande Super Bowl genom att ha levererat sent i matcherna.

The Giants (13-7), som så sent som i december var 7-7, star nu herrar på täppan och Manning är just nu världens bästa QB med lika många MVP-utmärkelser som Brady. Brady som verkligen inte ville att historien skulle upprepa sig gjorde allt i sin makt för att stoppa Mannings show och matchen var faktiskt inte helt över förrän Bradys desperata pass träffade gräset i samma ögonblick som matchens sista sekund tickade ut. Manning hade en drömöppning på matchen med nio raka completions, nytt SB-rekord och Brady slog Joe Montanas gamla rekord (13) i antal raka complpetions i ett Super Bowl då han satte sexton raka under andra och tredje quartern. Manning var 30/40 för 296 yards och passade fram till en touchdown medan Brady var 27/40 för 276 yards med två TD-pass och en interception.

"It's been a wild game, a wild season," sa Manning som har lett sitt Giants till sex combackvinster under säsongen och har satt NFL-rekord med 15 fourth quarter TD-passes. Han var briljant i när det galled som mest i den avgörande driven där han satte fem passningar. Det hela började med en sensational mottagning för 38 yards på sidlinjen av Mario Manningham. Driven avgjordes på ett ganska humoristiskt sätt. Det återstod en minut och Giants hade bara en TO kvar när Bradshaw fick bollen och sprang mot endzone, där han tänkte stanna just innan men hade för hög fart och föll in för en touchdown.
”I was yelling to him, 'Don't score, don't score,' " sa Manning.
"He tried to stop, but he fell into the end zone." Lyckligtvis för Giants så kunde inte Brady svar på de sista 57 sekunderna även om det var nära att Rob Gronkowski skulle nå det där sista passet i endzone. Patriots, med tio raka vinster sedan förlusten mot Giants i november, hade förlorat och Brady han är fortfarande en match kort från att nå rekordet med fyra SB-ringar som just nu delas av Montana och Terry Bradshaw. ”Certainly it wasn't one play that was the reason we lost," sa en deppig Brady. "Everybody feels they could do a little more. I'd rather come to this game and lose than not get here."Överallt runt omkring honom firade New York Giants som precis hade tagit sin åttonde (och den mest osannolika?) Super Bowl.

Det har var femte gången Belichick och Brady spelade Super Bowl och det såg ut som om att det kunde gå vägen när man hade hämtat in 0-9 underläge till ledning 17-9 i tredje quartern. Men Giants har ju Tynes som satte två raka field goals och det såg ut som att han, återigen, skulle få sparka när den risktagande Belichick tog en chansning som inte alls betalde av sig. Men om vi ska vara ärliga så var det kanske inte i slutet man förlorade matchen. Jag har kollat lite statistik från matchen och Patriots hade bollen under ett spel de första knappa 12 minuterna av matchen, ett spel som var en katastrof. New England började på egna 6 efter en punt och Brady droppade bak i fickan, ner i egen endzone, för att passa. Han hade tid men när han såg att alla möjliga mottagare var markerade och Giants DE Justin Tuck kom rusande mot honom så slängde han iväg bollen på måfå. Ingen reciever var i närheten av bollen och Giants blev belönade med en safety då Brady åkte i backen i endzone. Samtidigt som Brady inte alls var bra så kunde väl Giants fans bett om en bättre start från Manning som hittade sex olika (om jag kommer ihåg rätt) recievers redan i första quartern och vars första misslyckade pass kom när det åetstod drygt en minut av första halvlek. Han fick dessutom hjälp av haltande Bradshaw som för dagen inte direkt såg ut som en RB med sin skadade fot.

Misstag var annars ett ständigt återkommande ämne för Patriots i årets viktigaste match och den mest pinsamma var kanske när man hade 12 man på plan i ett spel som Giants fumblade. Istället för att återfå bollen så fick Giants en first down och bara två spel senare hade Giants ökat på till 9-0.

Den här matchen utvecklade sig och blev precis den drömrepris vi alla hade hoppats på och i mina ögon så var det rätt lag som vann. I slutändan var det Giants som, precis som 2008, hade flest framgångsrika viktiga spel och en starkt bidragande orsak var ju självklart Eli Manning. Han var den bättre QBn när det gällde som mest. Eller som Brandon Jacobs sa: ”228 countries just saw Manning, I don’t have anything to say”. Finns det ens 228 länder i världen?
Jag är starkt imponerad av Giants avslutning i år. Efter en tung start på säsongen har man verkligen kommit ihop som ett lag och bara blivit bättre och bättre för varje match som gått sedan senaste vinsten mot Patriots i november som trots allt kanske ska räknas som vändpunkten. Därför var det inte mer än rätt att den här sagan avslutades mot just Patriots, återigen. Eli Manning har slagit Tom Brady än en gång och har nu dessutom en ring mer än storebror Peyton vars hus det avgjordes i. ”It just feels good to win a Super Bowl. ”It doesn't matter where you are.”

Noterbart:

  • Det här var det femte SB-framträdandet för firma Brady/Belichick, tangerat rekord.
  • Giants var första laget någonsin att gå 9-7 för att sedan vinna Super Bowl
  • Giants släppte till fler poäng än vad man gjorde under säsongen, något ingen annan SB-segrare gjort.
  • Tom Caughlin är den äldsta (65) coachen genom tiderna att vinna Super Bowl

·

Inga kommentarer: