onsdag 1 februari 2012

NFC avgjordes på övertid.

NFC Conference Championship
San Francisco 49ers - New York Giants
17 - 20 (OT)

New York Giants verkar ha sitt eget lilla sätt att ta sig till Super Bowl. Vinst på övertid, på bortaplan, via Lawrence Tynes. Precis som 2008, senast då Giants var i Super Bowl, så vann man alltså även denna gång på övertid. Den gången var det dock Packers man slog ut och Lambeau som var skådeplatsen. Matchhjälten var den samma.

"It's my second NFC Championship Game, my second game-winner," sa en lyrisk Tynes efter matchen."It's amazing. I had dreams about this last night. It was from 42, not 31, but I was so nervous today before the game just anticipating this kind of game. I'm usually pretty cool, but there was something about tonight where I knew I was going to have to make a kick. Hats off to Eli, offense, defense. Great win."

Steve Weatherford slängde sig på ryggen i det geggigt blöta gräset, Victor Cruz föll ner på sina knän, Tynes sprang genast och kramade om sin gråtande (av glädje förhoppningsvis) fru och Manning gick leende runt planen och kastade upp souvenirer till publiken. Manning var annars 32/58 för 316 yards och passade fram till två touchdowns. Lägg där till att han dessutom åkte i backen sex gånger av 49ers oerhört aggressiva D. Niners defensiv till trots, han kunde ändå ta sin femte slutspelsvinst på bortaplan. Hans head coach, Tom Coughlin har sju bortasegrar i playoffsammanhang. Delat rekord med Tom Landry, så här sa han om matchen:
"Just a classic football game that just seemed like no one was going to put themselves into position to win it. Fortunately we were able to do that."

Den här matchen kunde ha slutat helt annorlunda. Efter drygt fem minuter av övertiden så tvingades Giants till en punt efter att 49ers sackad Manning 10 yards på 3rd down. En punt return som Kyle Williams fumblade tillbaka till Giants som fem spel senare skickade fram Lawrence Tynes som avgjorde matchen från 31 yards. Matchen präglades annars, som väntat, av två riktigt bra defensiv som gjorde viktiga stopp. Men givetvis hamnar det i skymundan av Williams dråpliga misstag som avslutade säsongen för ett, i vanliga fall, rätt så misstagbefriat Niners.
"It was one of those situations where I tried to turn it upfield and it just didn't work out," sa Williams efter matchen.

Det här var en spännande match och det finns många spelare som förtjänar beröm, i båda lagen. En av dessa är Giants Victor Cruz som drog igång sitt Giants med åtta av sina totalt 10 mottagningar redan i första halvlek och när matchen blåstes av hade han tagit totalt 142 yards. "It's just been a tremendous effort by all of us, man. We understand that any one of us can get hot at any moment. As long as we're all on the same page and just playing together, man, we've got a great group of guys."

Jag förstår känslorna som spelarna och ledarna i Giants visade upp när Tynes satte sitt FG och avgjorde matchen. Det är svårt att se att dagens Giants är detsamma som för bara drygt en månad sedan såg ut att kollapsa totalt och missa slutspel. Det var till och med så illa att frågan om Coughlins fortsättning i klubben var upp på tal. Botten nådde när man i mitten av december förlorade mot Redskins efter en pinsam insats. Resten kan nog de flesta vid det här laget. Matchen efter mötet med Redskins var New York-derbyt mot Jets. Förlust där och allt hopp om slutspel hade varit bortblåst. Då reste man sig och gick och vann med 29-14. Sedan dess har man övertygat mer och mer för varje match. Efter derbyt väntade ju Cowboys i en match som var direkt avgörande om vilket av lagen som skulle gå vidare. Man vann, rätt enkelt, med 31-14. I slutspelets öppningsrunda väntade Falcons i en match som man fullständigt dominerade, jag Länktvivlade dock fortfarande på Giants förmåga. Atlanta skämde ut sig rejält. Det var först mot Packers man på riktigt fick ett smakprov på vad Giants kan ställa till med i årets slutspel. Jag har öst beröm över Giants D de senaste matcherna och jag står fortfarande kvar vid mina ord om att de bara bli bättre och bättre för varje match som går. Något som visade sig mot 49ers då man återigen, enligt mig, gjorde precis vad man skulle. Plus lite till.

Det fanns spelare i 49ers som också förtjänar sin beskärda del av beröm. Vernon Davis tog emot två TD-pass från Smith och var nog en av hemmalagets bästa offensiva spelare.
Alex Smith å andra sidan var inte alls bra och var en av orsakerna till att man inte lyckades gå hela vägen den här gången. Han satte inte ens 50% av sina passningar och kom inte ens upp i 200 passing yards. Det värsta var att han hade oerhörda problem att hitta sina WRs (av 12 satta pass var endast ett till en WR). Jag vet inte om det var ett medvetet val från ledarstaben eller om han helt enkelt inte höll måttet i den här matchen. Det är ju allmänt känt att 49ers inte gärna vill offensiven ska stå och falla med Smith och man har ju hela säsongen gjort allt för att underlätta för honom. Men, i en sån här match mot ett sånt här defensiv så måste man ha andra alternativ än TE och RBs. Ska 49ers i framtiden kunna gå hela vägen, vilket jag tror att de kan under Jim Harbaugh så är jag rädd att man måste hitta sig en mer varierad och pålitlig QB.

Dessa två lag hade bara mött varandra i conferencefinal en gång tidigare, 1991. Likheterna är slående. 49ers ledde den gången med 13-12 då bara minuter återstod av matchen. Då fumblade Roger Craig med bollen och Giants snuvade San Francisco på en tredje raka SB-titel samtidigt som man själva gick och tog hem Super Bowl efter att ha slagit Bills.

Som sagt, rematch från 2008 väntar oss i Super Bowl. Den gången var Giants en underdog med 12 poäng. Minns jag rätt så satte man rätt så häftig press på Brady den matchen och Manning hittade Plaxico Burress till den avgörande TDn i slutminuten. För några månader sedan så fick Manning reportrars skrivmaskiner och tidningars pressar att gå varma när han påstod sig vara en bättre QB än Brady. På söndag är det upp till bevis då över 100 miljoner kommer att följa varenda steg han gör, bara i USA. Han har redan visat sig vara bättre än både Alex Smith och Aaron Rodgers det här slutspelet.


Noterbart:
  • Giants C David Baas slog ut sitt förra lag.
  • I och med denna matchen är 49ers 4-4 när man har kastat över 55% av spelen...
  • ... som sagt. Ny QB kanske?
  • Eli Manning är den första QB under Super Bowl-eran att ha tre raka matcher med 275+ yards och 2+ TDs.
  • Giants är det första laget i historien att gå till Super Bowl efter att ha haft minus i "målskillnad" efter grundserien (minus 6).

Inga kommentarer: